Mákos krémes:
Hozzávalók:
-Mákos rész-> 25 dkg darált mák, 2 tojás, 15 dkg margarin, 5 dkg cukor, 2 dl tej, 1 cs sütőpor, 3 dkg liszt
-Piskóta-> 5 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 3 ek víz, 1/2 cs sütőpor
-Krém-> 4 dl tej, 4-5 ek liszt, 15 dkg margarin, 13 dkg porcukor
-Teteje-> 10 dkg csokoládé, 1 ek olaj
Elkészítés:
A mákos részhez az alapanyagokat jól elkeverjük, majd a masszát közepes méretű tepsibe simítjuk. Ezután elkészítjük a piskótát. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, vízzel. A sütőport elvegyítjük a liszttel. A tojások sárgájához hozzáadjuk a kemény tojásfehérjét, majd óvatosan összekeverjük, hogy a hab ne törjön össze és a lisztes sütőport is belevegyítjük. Óvatosan a mákos masszára egyengetjük. Előmelegített sütőben 180 C-on sütjük. Kihűtjük és a piskótás réteggel lefelé tálcára borítjuk. A tejből és a lisztből sűrű krémet főzünk, majd kihűtjük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd a 2 krémet összedolgozzuk. Rákenkük a tésztára, dermedni hagyjuk, azután vízgőz felett olvasztott, olajjal elkevert csokoládéval bevonjuk a tetejét.
Tipp: Mivel én az első alkalommal elrontottam a krémet, ezért ajánlom, hogy először a lisztet keverjük ki kevés tejjel (kb 1-1,5 dl) csomómentesre, és utánna adjuk hozzá a maradékot és mehet is a tűzre!